HTML

Csináld magad játékok

Saját készítésű társas és egyéb játékok

Friss topikok

  • endberg: @extrem2002: én kézzel vágtam ki, szerintem annyira nem volt nehéz, lényeg, hogy elég jó és hoss... (2011.02.11. 12:46) Gezemice, a kártyajáték
  • endberg: Szia! Az oldalra nem szívesen raknék fel olyan játékról letölthető anyagot, ami kereskedelmi forg... (2010.12.21. 14:03) Felfedezős
  • goyamaduer: Nanu. Szuper kis blog, anno én égethető gyurmából gyártottam figurákat. Ez a fassbinder kapocs olc... (2010.11.11. 19:30) játékfigura egyszerűen
  • Valaki Innen: Remek blog, remélem lesz időd, rendszeresen postolni. Sok sikert! (2010.10.29. 11:15) Elindulok
  • endberg: Az ún. szürkekartonra gondolsz? Az nagyon jó, már én is csak arra dolgozom. Legjobb ha ötapadós et... (2010.10.28. 14:56) Pingviadal

Gezemice, a kártyajáték

2011.01.21. 00:16 endberg

A birtok határára furcsa szerzetek érkeznek. Befogadod őket, vagy továbbküldöd a szomszédba? Kihez költözik a Galád Gróf, vagy Barbár Benedek? Fantasy kártyajáték, egyáltalán nem komolyan.

 

 

 

 

A 2010-es karácsonyi projekthez egy nagyon egyszerű de nagyon ötletes kártyajátékot választottam alapnak. A No Thanks! egy aukciós kártyajáték, ahol a cél minél kevesebb és kisebb értékű kártya gyűjtése. A téma (mindenki kétségbeesetten próbálja a lapokat másokra kenni) sokféle feldolgozási lehetőséget rejt magában. (eddigi legviccesebb ötletünk a politikailag nagyon nem korrekt verzió, ahol nemzetközi repülőterek vezetőit alakítanák a játékosok, és a különféle nemzetek gyanús alakjait próbálják rávenni, hogy továbbutazzanak a szomszéd országokba)

Mivel ez a játék gyerekeknek készült karácsonyra, így inkább egy fantasy/mese alapnál maradtunk. A játékosok birtokosokat alakítanak, akikhez sorra állítanak be a különböző figurák, akiket vagy befogadnak a birtokra, vagy egy drágakő kíséretében továbbküldik a szomszéd birtokra. Hogy a család apró lánytagjainak is kedvezzünk, a legalacsonyabb lapok aranyos mesefigurákat kaptak, a következő sorozat amolyan semleges karaktereket, míg a felső két sorozat negatív figurákat.

A lapok tervezésekor először összeírtam rengeteg tipikus mesefigurát és fantasy klisét, aztán rajzolgatni kezdtem, melyikből lenne jó kártyalap. A szelídebb figurák hamar megvoltak, aztán jött az igazi szórakozás, a negatív lapok kitalálása. Szerencsére néhány próbarajz után elkapott a gépszíj, és sorra születtek a mókás gonoszok, mint Barbár Benedek, a Mitugrász Manók, vagy Lapaj Lovag.

A rajzokat kihúztam tűfilcel, és szkennelés után Photoshopban kapták meg a színeiket. Közben elkészült a lapok háttere.

Mivel a kicsik még nem tudnak annyira számolni, a számjelölés mellé került egy szimbólumrendszer, ami alapján könnyen lehet párosítani a kártyákat.

A legvégső felvonásban elneveztük/átkereszteltük a kártyákat, hogy lehetőleg alliteráló és vicces neveik legyenek.

A szerencsekártyák alapvetően felforgatják a játék egyensúlyát, amitől kevésbé aggyal játszható, de viccesebb lesz. Kedvem lett volna a szerencsekártyákat is testre szabni, grafikával, elnevezéssel, de mivel nagyon kifutottunk az időből, így egyszerűen egy alap kártyára írtam a szövegeket.

Eredetileg azt terveztem, hogy az ArtsCow-tól rendelem meg a nyomtatott kártyákat, de nem bíztam benne, hogy időre ideér, így végül a hagyományos etikettre nyomtatós, ragasztós, laminálós változatot választottam.

A kincsek a jól bevált üvegkavicsok lettek, így már kész is lett a játék.

Még több kép a játékról itt a picasán

Szabályleírás

Az eredeti No Thanks! oldala a boardgamegeeken

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr932601506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goyamaduer 2011.01.21. 16:09:46

Berci, ez nagyon szépen sikerült! Mennyiből lehet kihozni egy szettet?

endberg 2011.01.21. 17:57:27

@goyamaduer: igaziból nem tudom, ki kellett nyomtatni 10 oldalt, ebből 5 volt 160 grammos papír (vastagabb mint a normál fénymásolópapír), meg 5 fehér etikett papír, aztán összeragasztottam őket, és lelamináltam (5 db a4-es laminálófólia), és kivágtam. Ezek nem voltak különösebben költségek, mert papírt, fóliát már vettem korábban egy csomót, és az kitart sokáig. Ezen felül az üvegkavicsot kellett finanszírozni, de abból is volt még, meg amúgy se drága holmi. (ja és egy sima lenvászon zacsiba raktam a kavicsot, mert abban jól néz ki, szintén párszáz forintos tétel)
A festékhasználatot nem tudom, mennyibe került, de gondolom az se volt extrém sok.

Ha tudsz hol nyomtatni, akkor szerintem elég olcsón kihozható.

Alternatívaként meg lehet csináltatni az Arstcow-al, ott kb 5-7 dollár egy pakli, kiszállítással együtt, csak meg kell várni míg Hongkongból ideér.

extrem2002 2011.02.11. 12:21:45

A cikk nagyon érdékes és jópofa :-D Gratulálok hozzá!

A kártyák kivágását hogy oldottátok meg, mert ollóval pontosan kivágni 32 lapot az én kéz ügyességemmel nehéznek tartom?

endberg 2011.02.11. 12:46:36

@extrem2002:

én kézzel vágtam ki, szerintem annyira nem volt nehéz, lényeg, hogy elég jó és hosszú ollód legyen, hogy egy oldal meg legyen egy nyisszantásból. A lekerekítés már más tészta, azt kisollóval csináltam, de játék közben nem feltűnő, hogy nem pont ugyanolyanok a sarkok. (van aki sarokvágóval csinálja, úgy pontosabb)
süti beállítások módosítása